top of page
Search

Norskprøve A1 / A2 / B1 / B2

Updated: May 9, 2021

Snart er det norskprøve igjen. Folk spør etter gode tips og råd. Folk spør etter tema. Folk kjøper ekstra norskkurs, og det blir mye mer trafikk på YouTube. Noen stresser med skriftlig prøve. Andre er usikre på sine muntlige ferdigheter. Alle ønsker selvfølgelig å gjøre en bra norskprøve. Men hva er egentlig en bra prøve? Hvordan får du et godt resultat på norskprøven?



Svaret er enkelt. Det finnes ikke en bra norskprøve. Det finnes ikke 1 riktig svar på en norskprøve. En norskprøve er bra, hvis du får det nivået du ønsket.Det tar lang tid å lære et språk, og gjennom hele læreprosessen bruker du et språk vi kaller et "mellomspråk". Et mellomspråk er et skrive- og talespråk, som kan ha mange feil. Det kan være feil i grammatikk. Det kan være feil i uttale. Det kan være et språk som mangler viktige ord. Det kan også være et språk som har alt for mange ord.


Alle vet at en innvandrer snakker et mellomspråk. Ingen forventer at du skal snakke perfekt.

Det finnes ikke perfekt A1 nivå. Det finnes ikke perfekt A2, B1, B2 og C1 nivå.

Hvis du snakker nesten perfekt, er du ferdig å lære norsk.

Er du ferdig å lære norsk??? 😉


Hva er "en bra norskprøve"?

Det finnes ingen norskprøve med ett riktig svar. Språket er ikke en død ting. Språket lever, og alt som lever har feil. Ingen og ingenting er perfekt. Det finnes ikke en bra norskprøve. Det finnes ikke en dårlig norskprøve. Teksten du skriver er unik. Språket du snakker er unikt. Det kan ikke måles opp mot 1 riktig svar.


Du skriver og snakker på det nivået du har akkurat nå. En dyktig norsklærer kan vurdere ditt nivå ganske presis. Norsklæreren kan fortelle hvilket nivå du skal velge for din norskprøve, men det er sensor som bestemmer til slutt - etter prøven. En norskprøve har bare ett mål: å fortelle deg hvor du står. Du er ikke på nivå A1 fordi du gjorde mange feil. Du er ikke på nivå B2 fordi du gjorde alt riktig. En norskprøve måler ikke riktig eller feil . Den måler bare hvor mye du har lært. Norskprøven måler "hvor stort" ditt språk er i dag. Den måler hvor godt jeg kan forstå deg, og hvor godt du kan forstå meg.


Øve til norskprøve

LÆR MER NORSK har mange videoer på YouTube. Vi har 20 videoer, som hjelper deg å øve til skriftlig norskprøve A1/A2. Jeg har ikke laget videoene fordi jeg vil vise hva som er riktig å skrive. Nei. Jeg har laget videoene for å hjelpe folk å se hvor mye de kan skrive.

Og - jeg har laget så mange videoer fordi du skal se hvor mange tema som er aktuelle - og hvor mye du har å lære. Dessuten lærer du mer norsk av å skrive om flere forskjellige tema.



Mange spør hvilket tema du kan få til en norskprøve. Mange tror at læreren vet hvilket tema som kommer. Kanskje også læreren tror det. Jeg vil bare si dette: Ingen kan si med sikkerhet hva som kommer, men alle kan være sikker på at tema kommer fra læreboka. Helt fremme i læreboka finner du en liste over alle leksjoner/kapittel. Alle kapittel har et sentralt og viktig tema. Dette er tema du kan få til norskprøven - både skriftlig og muntlig.



Alle mine videoer på YouTube handler om forskjellige kapittel (tema) i læreboka. Dette er tema du kan få både i muntlig og i skriftlig. Jobber du med alle videoene har du kontroll. 😊


Tips til norskprøve

Har du ei bok på B1 nivå? Har du som mål å klare norskprøve B1? Vil du øve til prøve?

Jeg anbefaler deg å skrive en tekst til alle kapittel i boka. Alle kapittel har et sentralt tema, som du bør kjenne og ha en mening om. Å jobber litt med alle tema er bedre enn å jobbe mye med ett tema. Å jobbe med alle tema gir deg muligheter. Mange jobber mye med bare ett tema - fordi noen sier at dette temaet helt sikkert kommer på norskprøven. Men - hva gjør du, hvis det kommer et annet tema - som du ikke har jobbet med?


Informasjon om norskprøve

En norsklærer har alltid et stort problem: Det er mange ting han gjerne vil forklare til sine elever (om norskprøve, om kultur og om samfunn), men han kan ikke - fordi informasjonen ligger på et språknivå som er for høyt.


I min blogg skriver jeg om tema som kan være både viktig og interessant for innvandrere. Dette gjør jeg i respekt for din situasjon - i respekt for den jobben du gjør med å lære norsk. Men for å vise deg denne respekten, er jeg nødt til å bruke språk på høyere nivå - et språk som ikke alle kan forstå. Hvis du har nivå B1 kan du kanskje forstå det meste.Har du B2, kan du forstå alt. Men du som har A1/A2 trenger informasjonen like mye. Men det er ingenting jeg kan gjøre med det - bare håpe at du bruker Google Translate.




SIRINAN 🌹

Privatlærer i Norsk / Privatundervisning













3,292 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page